Laadkabel type 2


Om je elektrische auto aan te sluiten op de laadpaal of wallbox heb je meestal een laadkabel type 2 nodig. Er is een grote keuze aan type 2 laadkabels voor elektrische auto’s. Deze passen op alle voertuigen met een type 2 stekker, ook wel Mennekes stekker genoemd. Met een laadkabel type 2 laad je snel en veilig op.

Aan de artikelomschrijving kunt u zien met welke standaard de kabel naar het voertuig en naar het laadstation compatibel is. “Type 2 – Type 2” betekent dat de kabel is voorzien van een Type 2 connector aan zowel de voertuig- als de netzijde. Deze norm heeft in Europa de overhand bij de fabrikanten van elektrische voertuigen en laadstations en is geschikt voor de meeste elektrische voertuigen en voor de meeste oplaadpunten in Europa. Type 2-stekkers kunnen door de oplader worden vergrendeld om een ​​veilige verbinding te garanderen.

Laadkabel type 2 zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Normaal gesproken is een lengte van 5 meter voldoende. Voor moeilijk toegankelijke laadstations of grotere voertuigen moet een langere kabel worden gekozen.

laadkabel type 2

De beste laadkabel #1

Met de 32A-capaciteit laadt het veilig op tot 22KW via 3 fasen. Met IP54-classificatie voor het veilig buiten laden bij alle weersomstandigheden.Lengte 8 meter, incl. handige transport en beschermende draagtas is dit een robuuste en stevige laadkabel.


De beste laadkabel #2

Deze hoogwaardige oplaadkabel van Webasto is geschikt voor elektrische auto’s met een Type 2 aansluiting aan de zijde van de auto. Bovendien is deze kabel geschikt voor auto’s die een zwaarder laadvermogen aan kunnen (tot 3 x 32A).
Deze uitvoering van de Webasto 3 x 32A laadkabel wordt u geleverd met een mooi uitgevoerde kabeltas. Het materiaal van de tas is waterdicht dus ook al is de kabel nat en vuil, uw kofferbak blijft schoon.

llaadkabel type 2

Wat is een Type 1 laadkabel?

De Type 1 laadkabel heeft een enkelfasige stekker die een laadvermogen tot 7,4 kW mogelijk maakt. Aangezien de enkelfasige stekker in Azië de standaard is, vindt u deze vooral op modellen uit de Aziatische regio. In Europa is deze stekker niet gebruikelijk, waardoor er nauwelijks laadpalen met een type 1 laadkabel kunnen worden aangestuurd.

Welke laadkabel is geschikt voor welke auto?

Voor het laden bij openbare CCS-laadstations, die snelladen met gelijkstroom mogelijk maken, heeft u geen eigen laadkabel nodig. De laadkabel is hier al geïntegreerd. Bij het laden aan wisselstroom- of AC-laadstations heb je echter vaak een eigen laadkabel nodig.

Let bij het kopen echter zeker op het type dat u nodig heeft. Alleen al afhankelijk van het model zijn verschillende laadkabels nodig. Gebruik voor Europese modellen zoals Mercedes, Audi, Opel, Peugeot, Ford en VW, maar ook nieuwe modellen van andere fabrikanten zoals Tesla, Hyundai of Kia de Europese Type 2 standaard stekker. De laadkabel type 2 moet dus zeker aangeschaft worden.Kies je daarentegen voor een elektrische auto uit Azië of Noord-Amerika, zoals de Nissan Leaf of Kia Soul EV, dan dien je een type 1 laadkabel aan te schaffen. Er zijn ook adapters voor de type 1 stekker om te laden bij een type 2 laadpaal.

Wat is het verschil tussen mode 2 en mode 3 laadkabels?

De Mode 2 laadkabel dient als noodoplossing voor het opladen van de auto via een standaard huishoudelijk stopcontact. De communicatie tussen de auto en de laadaansluiting vindt plaats via een geïntegreerd kastje, een zogenaamde ICCB (In-Cable Control Box), waarmee vaak de stroom kan worden begrensd. Mode 2 laadkabels kunnen niet worden aangesloten op een wallbox of ander laadstation.

De veelvoorkomende variant die je nodig hebt bij een wallbox of laadpaal is een mode 3 laadkabel. Met een Mode 3-laadkabel kunt u uw voertuig aansluiten op wallboxen en laadpalen die hogere laadstromen tot 22 kW transporteren . Bij Mode 3 laadkabels vindt de communicatie direct plaats tussen de auto en het laadapparaat, een extra box is niet nodig. Voor toegang tot openbare standaard laadpunten (tot 22 kW) is een type 2 mode 3 laadkabel vereist.

Snellaadkabel modus 3

De Mode 3 laadkabel verbindt de laadpaal direct met de elektrische auto. Waar bij de mode 2-kabel weerstandscodering de laadelektronica van het voertuig informeert over de stroombegrenzing, heeft de mode 3-laadkabel een direct communicatiekanaal tussen de auto en het laadstation.

Mode 3 laadkabels zijn meestal al geïntegreerd in een wallbox. Het robuuste ontwerp en de grote kabeldoorsnede maken opladen mogelijk, zelfs met relatief hoge laadstromen. Ze zijn daarom ideaal voor het regelmatig en snel opladen van elektrische voertuigen.

Laadkabel type 2 een gestandaardiseerde laadkabel

De Mennekes laadkabel type 2-standaard combineert tal van beveiligingsmechanismen, zodat opladen altijd absoluut risicovrij is. De mennekes laadkabel type 2 wordt zowel aan de laadstation zijde als aan de e-voertuigzijde mechanisch vergrendeld tijdens het laadproces. Dit biedt enerzijds het voordeel dat hij op deze manier niet gestolen kan worden en anderzijds voorkomt het ook dat er bij het onder belasting wegtrekken zogenaamde bogen ontstaan.

De laadkabel zorgt er niet alleen voor dat de stroom naar de auto kan stromen, maar brengt ook (in het geval van Mode 3-kabels) een communicatieverbinding tot stand tussen het elektrische voertuig en de aangesloten laadinfrastructuur. De boordelektronica van het voertuig beslist zelfstandig welk laadvermogen moet worden opgevraagd.Ook de kabeldoorsnede is in de norm gedefinieerd, zodat de componenten tijdens het laadproces niet oververhit kunnen raken.

Zoals je ziet is een laadkabel niet zomaar een “verlengkabel” zoals we die kennen uit het huishouden. Er worden veel eisen gesteld aan moderne, gecertificeerde laadkabels voor elektromobiliteit. Het is daarom belangrijk om op dit gebied terug te vallen op de kwaliteit van bekende fabrikanten die zich hebben gecommitteerd aan naleving van alle veiligheidsaspecten. Daarom vindt u in onze online shop alleen laadstekkers van gevestigde fabrikanten.

laadkabel type 2

De beste laadkabel #4

Deze type 2 – 3 fase 32 ampere laadkabel is voorzien van twee verschillende stekkers. De Type 2 stekker is geschikt voor bijna alle elektrische voertuigen met een Mennekes Female of IEC 62196-2 aansluiting. Aan de autozijde is de laadkabel voorzien van een Mennekes Male aansluiting. De Mennekes Male aansluiting is de Europese standaard voor publieke en particuliere laadpunten in Nederland.

De juiste lengte van de laadkabel

Andere kabellengtes kunnen ook praktisch zijn voor verschillende doeleinden. Als u uw voertuig bijvoorbeeld alleen thuis op de oprit oplaadt, is een Mennekes laadkabel type 2 van 5 m of minder vaak voldoende.Als u echter ook van plan bent om gebruik te maken van de openbare laadinfrastructuur, is een kabellengte van 7 of zelfs 10 m aan te raden . Vaak moet een bepaalde afstand van de parkeerplaats tot het oplaadpunt op de stoep of iets dergelijks worden overbrugd. omzeild worden. Let ook op waar de oplaadpoort van uw voertuig zich bevindt.

Sommige fabrikanten monteren de aansluiting achter een “tankdop” aan de achterzijde van de auto, andere plaatsen deze voor in de auto of zelfs vooraan (zogenaamde neusladers). Een Mennekes laadkabel type 2 laadkabel kan overigens niet achteraf worden verlengd, bijvoorbeeld door er nog een aan te bevestigen. Het ontwerp van de kabel voorkomt dit bewust, wat dient als bescherming tegen oververhitting.

Waarom zou je een 7m type 2 kabel kopen?

Laad je je elektrische auto thuis op aan een wallbox zonder vaste kabel, dan heb je een laadkabel type 2 laadkabel nodig. Ook bij openbare laadpalen tot maximaal 22 KW met wisselstroom is een laadkabel type 2 de standaard voor elektrisch laden. De bij de e-car geleverde kabels zijn vaak te kort, te lange kabels hebben vaak een hoger laadverlies en zijn lastig op te winden. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de kabellengte van 7 meter daadwerkelijk voldoende is om de kabel overal te gebruiken.

Veel elektrische auto’s laden tegenwoordig maar 1 fase aan een Schuko stopcontact met een maximum van 2,3 kW, maar steeds meer elektrische auto’s kunnen met hogere vermogens laden via een wallbox met een laadkabel type 2 stekker en 7 meter kabel. De steeds groter wordende accupakketten in voertuigen kunnen sneller worden opgeladen met een 7 meter lange 3-fase type 2-kabel. Er zijn zelfs voertuigen waarvan de accu’s een capaciteit hebben van meer dan 100 kW en die meerdere dagen zouden opladen aan een huishoudelijk stopcontact. De oplaadtijd kan worden teruggebracht tot enkele uren op een wallbox met een 7m laadkabel type 2.

Wat voor laadkabel kopen

Een Mennekes type 2 laadkabel kan ondanks zijn indrukwekkende gewicht van enkele kilo’s toch comfortabel zijn. In onze winkel vindt u talloze soorten kabels . Een soepele laadkabel is de standaard – de kabel is qua structuur vergelijkbaar met een verlengsnoer. Hoewel het kan worden opgerold om ruimte te besparen, moet het met de hand worden opgerold.Zogenaamde spiraalvormige en zelfoprollende kabels zijn handiger in gebruik . De eerste trekt automatisch uit elkaar wanneer eraan wordt getrokken en trekt na gebruik weer samen – dit type kabel is vaak bekend van haardrogers
e.d. na gebruik keren ze gemakkelijk terug naar deze staat.

Overigens: u kunt uw kabel optimaal beschermen tegen vuil en andere invloeden met een oplaadkabeltas

Auto opladen via CEE stopcontact

Geschikt voor alledaags gebruik: de e-car opladen via het rode CEE-stopcontact
Een andere variant is Mode 2-laden met de mogelijkheid om aan te sluiten op een CEE-stopcontact, dat is ontworpen en beveiligd voor een aanzienlijk hogere permanente belasting. Zoals eerder vermeld, mogen normale Schuko (“huishoudelijke”) stekkers niet gedurende een langere periode constant aan zulke hoge stromen worden blootgesteld.

De grotere CEE-stekkers kunnen meerdere uren constant 16 A leveren – op drie fasen met elk 3,7 kW. In totaal kan tot 11 kW laadvermogen worden bereikt. Een selectie van mobiele laadstations met de mogelijkheid om uw elektrische auto op te laden via een 16 of zelfs 32 A CEE-stopcontact vindt u hier.

22kW laadkabel – De universele laadkabel voor alle elektrische voertuigen

Alle Mennekes laadkabel type 2 zijn neerwaarts compatibel met een lager laadvermogen of laadstromen. Hierdoor biedt de 3-fase 32A of 22kW laadkabel de mogelijkheid om uw elektrische voertuig of de accu ervan op alle AC wall boxes altijd op te laden met het maximaal mogelijke vermogen tot 22kW. De 22kW Mennekes laadkabel type 2 zal nooit de beperkende factor zijn in de laadketen tussen AC-laadpaal, voertuig en laadkabel. Het maakt niet uit of het een e-hybride is met slechts 3,6kW laadvermogen of een elektrisch voertuig met 22kW laadvermogen, of het nu een 11kW wallbox of 22kW wallbox is. Met de 22kW type 2 laadkabel wordt iedere elektrische auto bij iedere AC wallbox altijd voorzien van het best mogelijke vermogen.

11kW oplaadkabel – lichter en flexibeler in gebruik

De 11kW Mennekes laadkabel type 2 zijn ook neerwaarts compatibel met lagere laadvermogens of laadstromen tot maximaal 11kW of 16A per fase. Als het laadvermogen van uw eigen voertuig beperkt is tot maximaal 11kW en u de Mennekes laadkabel type 2 vaak moet in- en uitpakken, kan een 11kW laadkabel de voorkeur hebben boven de 22kW laadkabel. Het lagere gewicht en de betere hanteerbaarheid van de 11kW Mennekes laadkabel type 2 door de dunnere kabeldiameter bieden vooral voordelen wanneer de laadkabel vaker wordt gebruikt.

Kan een type 2 laadkabel worden verlengd?

Kan een laadkabel type 2 worden verlengd ? Ja, maar het moet compatibel zijn. Het is niet mogelijk om een ​​type 2 laadkabel te verlengen met een andere type 2 laadkabel , hoewel de stekkerverbinding tussen twee type 2 laadkabels in principe compatibel is.

Wat te doen als de oplaadkabel niet meer past?

Laadkabel of stopcontact is defect.Dit defect valt vaak op als de kabel niet meer goed in het stopcontact past . Ook het accupakket kan beschadigd raken. Probeer in zo’n geval eerst een andere laadkabel of andere laadpaaluit om zo uit te sluiten wat er werkt en wat er niet werkt.

Conclusie Mennekes laadkabel type 2

Wie een elektrische auto koopt, denkt in eerste instantie nauwelijks aan de laadkabel. Voor het grootste gemak raad ik aan om een ​​kabel mee te nemen in de auto zodat je waar nodig ook publiekelijk kunt laden aan AC-zuilen. Voor thuisgebruik raden we een laadkabel met kabel aan, vast of een type 2 kabel die je thuis laat.Voor een laadkabel om mee te nemen in de auto raden wij een 22kw mMennekes laadkabel type 2 aan laadkabel zodat je met elke laadpaal aansluiting overweg kan.