Laadpaal thuis

Waarom een laadpaal thuis?

Op de vraag waarom een laadpaal thuis, is het antwoord,:dat je makkelijk in eigen beheer je auto kan laden, niet meer opladen bij een publieke laadpaal die voor iedereen toegankelijk is.

Laadpalen of wallbox zijn auto opladers die meestal permanent aan de muur worden gemonteerd . In tegenstelling tot klassieke laadpalen voor elektrische auto’s bij tankstations, bevinden ze zich meestal in de carport van het huis of in de garage.Het laadstation of wallbox wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning en geeft de energie via een bijbehorende laadkabel door aan de elektrische auto. In principe is er de mogelijkheid om uw elektrische auto zowel met conventionele huishoudstroom (230V) als via het hoogspanningsnet (400V) op te laden.

Waarom geen mobiele thuislader?

De mobiele thuislader is een lader die je in het normale stopcontact kan doen, en bedoel is voor noodgevallen.De mobiele thuislader kan tot meestal 16 ampère gebruikt worden, dit word afgeraden omdat op de stopcontact waar de mobiele thuislader is ingeplugd ook andere apparaten zitten die stroom verbruiken, daardoor kan een er een overbelasting optreden op die groep met uitval van de groep tot gevolg.Met 10 ampère laden word deze stroomuitval al minder(afhankelijk van de belasting van de groep)maar gaat het opladen van de elektrische auto minder snel.De laadpaal thuis word aangesloten op een aparte groep waar geen andere verbruikers opzitten dus kan de laadpaal thuis maximaal(16 ampère)laden.

Checklist laadpaal thuis kopen

Voordat je je laadpaal gaat kopen en je laadpaal gaat installeren moet je eerst het antwoord weten op de volgende vragen:

 • Heb ik een 1 fase aansluiting of een 3 fase aansluiting in mijn woning.
 • Wat is mijn zekering waarde van de netaansluiting van de woning
 • Heb ik nog genoeg ruimte in mijn meterkast
 • Wil ik een laadpaal met load balancing
 • Laad mijn auto 1 fase of 3 fase op
 • Waar plaats ik mijn laadpaal
 • Welke laadkabel heb ik nodig

Wat is de beste laadpaal thuis

De meest verkochte laadpaal voor thuis is de 11 kW laadpaal.De 11 kW laadpaal is over het algemeen makkelijk te installeren in de meterkast, je hoeft geen verzwaring van je Nuts aansluiting aan te vragen.Deze verzwaring kost je ook geld, en je maandelijks abonnement kosten kunnen omhoog gaan.

11 kW laadpaal thuis

De meest verkochte laadpaal is de 11 kW laadpaal.Als je de 11 kW laadpaal thuis gaat installeren moet je er goed op letten of je een 3 fase aansluiting in je meterkast hebt of een 1 fase aansluiting.De 11 kW laadpaal heeft een stroomafname tot 16 ampère.

Kabel voor 11 kW laadpaal

De kabel die van de meterkast naar de 11 kW laadpaal gaat is een dunnere kabel dan die naar de 22 kW laadpaal gaat.(afhankelijk van de afstand)De dikte van een 11 kW is meestal een 2.5mm² (tot 90 meter)

22 kW laadpaal thuis

De 22 kW laadpaal word meestal verkocht voor bedrijven en de grotere woningaansluiting.Ook hier moet je opletten of je een 1 fase aansluiting hebt of een 3 fase aansluiting.De 22 kW aansluiting heeft een stroomafname tot 32 ampère.

Kabel voor 22 kW laadpaal

De kabel die van de meterkast naar de 22 kW laadpaal gaat is een dikkere kabel dan die naar de 11 kW laadpaal gaat.(afhankelijk van de afstand)De dikte van een 22 kW kabel is meestal een 4.0mm² kabel(tot 50 meter).

Laadpaal met dynamic load balancing kopen

Wil je een laadpaal met dynamic load balancing kopen voor thuis hou dan rekening met eventuele extra kosten voor het inbouwen van een module in je meterkast en het monteren van een extra kabel naar je laadpaal.Er zijn ook laadpalen met load balancing waar je geen extra module in de meterkast hoeft te bouwen, dan hoef je alleen een module op je P1 poort aan te sluiten.


Beste laadpaal thuis

Op de vraag wat is de beste laadpaal thuis verwijzen wij naar onze pagina de beste laadpaal op deze pagina staan de beste laadpalen voor thuis.Deze test is gemaakt met de ervaring die ik heb opgedaan in het monteren en plaatsen van laadpalen bij mensen thuis.De volgende laadpalen zijn het beste uit de test gekomen.


laadpaal thuis

Beste uit de test #1

Besen 11 kW auto laadpaal | type 2 prima laadpaal en de beste uit de test, is zeer eenvoudig te installeren.Goed materiaal, Robuuste dikke kabels,compleet en inclusief montagemateriaal.Ingebouwde DC foutbescherming met vaste type 2 stekker.


easee laadpaal 3 fase 11 kw

De beste laadpaal #2

De Easee Home is de meest geschikte keuze wanneer je op zoek bent naar een laadstation dat voorzien is van de nieuwste technieken en functies in combinatie met ultiem gebruiksgemak. Dit laadstation is universeel, je hoeft niet na te denken over technische specificaties.


EV box laadpaal

De beste laadpaal #3

Elvi is het nieuwste laadstation van EVBox en is ontworpen met het oog op de toekomst. Die insteek uit zich vooral in een flexibel karakter van het station; door de modulaire opbouw zijn de nieuwste technologieën beschikbaar maar niet verplicht. De consument betaalt hierdoor alleen voor wat direct nodig is, met de mogelijkheid dit in de toekomst naar wens aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto die supersnel laadt of een verhuizing. De Elvi is er klaar voor.


wallbox laadpaal

De beste laadpaal #4

De Pulsar PLUS is een handzaam laadstation dat online inzicht en load balancing biedt zonder abonnementen. De gegevens zijn inzichtelijk via een app die via WiFi of Bluetooth verbinding maakt, het aanleggen van een datakabel is hierdoor niet nodig. Het compacte design en de flexibele laadsnelheid maken de prijs-kwaliteitverhouding vervolgens erg scherp.


webasto pure laadpaal

De beste laadpaal #5

De Webasto Pure Electrische auto lader laadpaal 230V 11KW Black Edition, de laadpaal zonder abonnementen of andere toeslagen etc.Lader wordt geleverd incl. 4.5m laadsnoer met een vaste type 2 stekker.Deze lader kan 11kw leveren met een drie fase aansluiting
Op 1 fase kan hij maximaal 3.7kw laden.


Slimme laadpaal thuis

De slimme laadpaal thuis weet wanneer hij de auto maximaal kan opladen en is verbonden en aangesloten op het internet en doet automatische update’s.De slimme laadpaal thuis is te bedienen met een app, je kan er laadtijden instellen, een kostenoverzicht bij houden, je laadpaal thuis op slot zetten zodat er geen andere personen jou laadpaal kan bedienen en gebruiken.

De laadpaal thuis meterkast uitbreiden

De laadpaal moet op een aparte groep worden aangesloten in de meterkast, dit moet worden gedaan door een specialist.De laadpaal moet achter een aardlekbeveiliging komen en afhankelijk van het type laadpaal achter een type A aardlek of een type B aardlek.Mocht je een slimme laadpaal thuis hebben met load balancing, dan moet er afhankelijk van het type een kwh meter ingebouwd worden.Lees alles over de laadpaal installeren in onze artikel over het aansluiten van de laadpaal thuis.

Subsidie laadpaal thuis

Om een laadpaal thuis te plaatsen zijn er op dit moment geen subsidieregelingen.Wel is er de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis, die biedt de mogelijkheid om subsidie te verkrijgen voor de advieskosten voor het aanleggen van oplaadpunten. Deze subsidie is bestemd voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s), woonverenigingen en wooncoöperaties met een eigen parkeergelegenheid. Kijk hier voor meer uitleg over de subsidieregeling SEEH.

Kosten laadpaal thuis

De kosten van een laadpaal thuis installeren is erg afhankelijk van de volgende punten:

 • Waar komt de laadpaal te staan (graafwerk, kabellengte)
 • Een slimme laadpaal
 • 11 kw laadpaal of een 22 kw laadpaal
 • Laadpaal met load balancing
 • Meterkast uitbreiding
 • Laadpaal met ingebouwde DC Bescherming

Hoeveel kost het laadpaal installeren?De laadpaal installatie moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerde elektricien. De kosten voor het aansluiten van een laadpaal thuis liggen in de regel tussen de € 500 en € 2.300. Onze ervaring is dat de installatie- en aansluitkosten gemiddeld tussen de € 500 en € 1.500 liggen.De prijs is afhankelijk van de plaats/afstand van de laadpaal, en de werkzaamheden in de meterkast.de prijs is ook afhankelijk van de volgende vragen:

Bij het kopen van een laadpaal en bij het laadpaal installeren is het ook belangrijk om naar de toekomst te kijken nu nog 1 elektrische auto straks meerdere elektrische auto’s?Dikte van de kabel die naar je laadpaal toegaat, eventueel nu al een stuk dikker maken?eventueel een mantelpijp mee laten graven?

Kosten besparen bij laadpaal installeren

Wil je een laadpaal laten installeren door een installatiebedrijf en je wil kosten besparen op de laadpaal offerte, overleg met de installateur wat je eventueel zelf kan doen.Je kunt om te besparen op je laadpaal offerte eventueel zelf de kabel leggen of ingraven, eventueel straatwerk zelf doen.Ga je de laadpaal thuis zelf installeren lees dan ons artikel over zelf laadpaal thuis installeren, waar je op moet letten en wat je vooral niet moet doen bij de laadpaal thuis zelf installeren.

Laadpaal thuis met zonnepanelen

Pure zonnestroom laden en gebalanceerde stroomopname zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Elke dag weer groene stroom in uw auto, dat is pas rijden op zonne-energie. Een mooi voorbeeld van thuis laden in samenwerking met zonnepanelen is de zappi laadpaal.De Zappi laadpaal heeft veel mogelijkheden om met zonnepanelen de auto op te laden.Is er geen zon dan laad de zappi laadpaal gewoon met normale stroom de auto op.


zappi laadpaal

Thuis laden met zonne energie

Pure zonnestroom laden en gebalanceerde stroomopname zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Elke dag weer het plezier van zo veel mogelijk groene stroom in uw wagen, dat is pas ecologisch rijden en dat kan dus met zappi !


Wat kost thuisladen

Hieronder een tabel van de anwb waaruit word uitgelegd wat de verschillende laadkosten zijn.

Laadmethodeprijs kWhprijs laadbeurt (20Kw)Prijs per kmPrijs per jaar (15000km)
Thuisladen0,377,660,0761149
Laadpaal openbaar0,418,490,0851274
Snellader0,6012,420,1241800
Bron: anwb

Je ziet dat het thuisladen via je eigen laadpaal thuis het goedkoopst is ten opzichte van de openbare laadpaal en de snellader. Bij de laadpaal thuis hoef je niet te wachten, je kunt laden wanneer jij wilt, de laadkosten thuis zijn minder dan de andere opties.Dus de laadpaal thuis is de beste laadpaal om aan te laden.

Laadpaal met laadpas

Als je veel onderweg bent met je elektrische auto, is het raadzaam om een laadpas te kopen.Met deze laadpas kun je bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen.De laadpas kun je ook koppelen aan je laadpaal thuis.Als je de laadpas aanbied aan je laadpaal thuis, begint hij je elektrische auto op te laden en is vergrendelt voor andere gebruikers. De laadpaal thuis met laadpas kun je ook met een back office systeem afsluiten.

Laadpaal thuis met backoffice

Als je je elektrische auto zakelijk rijd, dan is een laadpaal thuis met een backoffice systeem een aanrader. De laadpaal registreert de laadsessies zodat je de kosten van het laden eenvoudig kan verrekenen.

Vragen en antwoorden over laadpalen

V: Wat is een auto thuislader?

A: Een auto thuislader, ook bekend als een thuislaadstation of wallbox, is een apparaat dat is ontworpen om elektrische voertuigen op te laden. Het wordt geïnstalleerd in de thuisomgeving en maakt het mogelijk om de accu van een elektrisch voertuig efficiënt op te laden.

V: Hoe werkt een auto thuislader?

A: Een auto thuislader is verbonden met het elektriciteitsnet en converteert wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC) die geschikt is voor het opladen van de accu van een elektrisch voertuig. De laadkabel wordt aangesloten op het voertuig, waardoor elektriciteit wordt overgedragen voor het opladen van de accu.

V: Is een thuislader geschikt voor alle elektrische voertuigen?

A: In principe is een thuislader geschikt voor de meeste elektrische voertuigen. Echter, voertuigen verschillen in laadvermogens en connectortypes. Het is belangrijk om te zorgen dat het laadstation compatibel is met het specifieke voertuigmodel en de vereisten van de fabrikant.

V: Hoe snel kan ik mijn elektrische voertuig thuis opladen met een thuislader?

A: De laadsnelheid van een thuislader varieert en hangt af van factoren zoals het vermogen van het laadstation en de capaciteit van het voertuig. Over het algemeen bieden thuisladers een langzamere laadsnelheid in vergelijking met snellaadstations, maar ze zijn ideaal voor dagelijks opladen tijdens het parkeren ‘s nachts.

V: Kan ik een thuislader zelf installeren?

A: Hoewel sommige thuisladers mogelijk zelf te installeren zijn, is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen voor de installatie. Een professionele installatie zorgt voor naleving van veiligheidsnormen en optimaliseert de prestaties van het laadstation.

V: Welke functies kunnen thuisladers hebben?

A: Thuisladers kunnen verschillende functies hebben, waaronder programmeerbare laadtijden, energiemonitoring, beveiligingsfuncties en slimme connectiviteit. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om het laadproces op afstand te beheren via een mobiele app.

V: Zijn er subsidies of financiële incentives beschikbaar voor thuisladers?

A: In sommige regio’s zijn er subsidies, belastingvoordelen of andere financiële incentives beschikbaar voor de aanschaf en installatie van thuisladers. Het is raadzaam om lokale regelgeving en programma’s te controleren om te profiteren van mogelijke voordelen.

V: Kan ik een thuislader gebruiken voor meerdere elektrische voertuigen?

A: Ja, sommige thuisladers zijn ontworpen om meerdere voertuigen te bedienen. Ze kunnen voorzien zijn van meerdere laadpunten of kunnen geschikt zijn voor verschillende voertuigen met behulp van verschillende adapters of laadkabels. Het is belangrijk om de specificaties van het laadstation te controleren voor compatibiliteit met meerdere voertuigen.