Laadkabel over stoep

Laadkabel over stoep mag dat?Of je een laadkabel over de stoep mag leggen hang af van de gemeente waar je in woont.Als je je laadkabel over de stoep wilt leggen om je elektrische auto op te laden moet je een ontheffing aanvragen.Als deze aanvraag word goedgekeurd moet je nog voldoen aan enkele veiligheid eisen betref de laadkabel over stoep.Onderstaande tekst komt van de website lokaleregelgeving.overheid.nl en staat beschreven wat je moet doen om je laadkabel over de stoep te leggen.

Richtlijnen laadkabel over stoep

De gemeente biedt e-rijders drie mogelijkheden om hun elektrische auto op te laden:

 1. op eigen terrein (de gemeente heeft hier verder geen bemoeienis in);
 2. bij een openbaar oplaadpunt op een door de gemeente aangewezen openbare parkeerplaats. De plek is te herkennen aan een P-bord. Onder het bord staat aangegeven dat de plek is gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. Een bestuurder die er voor kiest om zijn voertuig op een openbare parkeerplaats te laden is als eigenaar van het voertuig verantwoordelijk en aansprakelijk;
 3. op een openbare parkeerplaats voor de woning.

Op een parkeerplaats voor de woning

De e-rijder dient een verzoek in voor een ontheffing van de Algemene Plaatselijke Verordening (art. 2:10) om een laadkabel te gebruiken voor het opladen van de elektrische auto. Met de ontheffing is het toegestaan een laadkabel op straat te leggen onder de voorwaarde dat de e-rijder geen verkeersonveilige situatie creëert.

Richtlijn:

Indien er geen openbaar laadpunt voor handen is en laden op eigen terrein is niet mogelijk dan wordt laden vanaf de eigen woning gedoogd(na aanvraag en goedkeuring ontheffing) door gebruikmaking van een kabel die over de openbare ruimte wordt gelegd. Dit is voor eigen rekening en risico. Bij schade kan dit verhaald worden op degene die het snoer gebruikt.

Hierbij moeten de volgende richtlijnen in acht worden genomen:

 • U installeert een laadpunt op eigen terrein;·De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het trottoir;
 • De elektrische kabel moet in goede staat zijn;
 • U kunt de openbare parkeerplaats niet claimen, deze blijft beschikbaar als openbare parkeerplaats;
 • U houdt met het laden van uw voertuig rekening met de buren;
 • De kabel mag maximaal 10 meter over het trottoir liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto.
 • U legt de kabel voor zover mogelijk langs het trottoir.
 • U dekt de kabel op deugdelijke wijze af met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder van de kabel ondervinden en hier niet over kunnen struikelen.
 • Na gebruik ruimt u de kabel en de kabelmat op.

Bron: lokaleregelgeving.overheid.nl

Bovenstaand houd in Jip en Janneke taal in, dat je een aanvraag moet doen bij de gemeente, en als je aanvraag word goedgekeurd je er alles aan moet doen om niemand te laten te struikelen over je laadkabel van je elektrische auto.Om niemand te laten struikelen over je laadkabel zou je gebruik kunnen maken van een kabelmat of een kabelgoottegel voor je laadkabel.

laadkabel over stoep

kabelmat voor laadsnoer

Kabelmat Rubber met geel/zwarte signaalrand beschermt en dekt laadkabels af in looproutes. Als flexibele kabelgoot de ideale oplossing voor tijdelijk en snel afdekken van laadkabels die in de loop liggen. De rubberen rug met profiel en het rubberen loopvlak zorgen voor een slipvaste en stevige ligging. De geel zwarte signaalrand zorgt dat de mat extra opvalt en biedt daarmee extra veiligheid. De ideale laadpaal accessoires.Geen val gevaar meer met laadkabel over stoep.


kabelbeschermer

Kabelgoottegel

Deze dubbele tunnel kabelgoottegel is speciaal ontworpen voor het verbergen en beschermen van snoeren, kabels, slangen, buizen en pijpen. De kabelgoottegel is gemaakt van rubber, dat lichtgewicht, slijtvast en duurzaam is. De kabelgoottegel is gekleurd in fel geel en heeft waarschuwingssymbolen op het oppervlak om hem nog zichtbaarder te maken. Elke kabelgoottegel heeft twee tunnels om je kabels te geleiden en te beschermen en kan een maximaal gewicht van 25 ton weerstaan. De kabels kunnen eenvoudig geplaatst en verwijderd worden door de bovenklep open te klappen.Geen val gevaar meer met laadkabel over stoep.


Laadkabel over de stoep

Hierboven hebben we gelezen dat de laadkabel los over de stoep geen optie is, de laadkabel over stoep is te gevaarlijk en de kans dat er iemand over de laadkabel valt, struikel en letsel oploopt is groot.Ook is de kans aanwezig dat de laadkabel beschadigd, en door de beschadiging van de laadkabel er kans is op elektrocutie.


Laadkabel over stoep kabeldrempel

Laad uw elektrische auto op zonder het risico te lopen over de laadkabels te struikelen. Deze kabelgoot beschermt ook tegen scherpe voorwerpen en het rijden over je laadkabels.Het materiaal van deze kabelgoot is stevig en flexibel en kan op alle ondergronden gebruikt worden, in garages of buiten. Specificaties: * Kwaliteit: SBR * Ondersteuning voor 1 kabel * Kleur zwart * Lengte: 1.000 mm (1 meter) * Breedte: 150 mm (15 cm) * Dikte: 30 mm (3 cm) * Gewicht: 2,6 kg * Opening voor kabel: 2×3 cm Eigenschappen * Anti slip * Duurzaam * Flexibel * Veerkrachtig * Makkelijk schoon te maken Toepassingen * Bescherming van voetgangers * Kabels beschermen

Let op: de kabelgoot kan de eerste weken naar rubber ruiken Doordat de kabelgoten onverpakt in bulk worden getransporteerd kan het zijn dat deze lichte beschadigingen hebben. Dit doet geen afbreuk aan de functionaliteit van de kabelgoten. De kabelgoten zijn volledig nieuw en ongebruikt.

laadkabel over stoep

Ingraven laadkabel elektrische auto

Dan graaf ik mijn laadkabel toch in?Dan kan niemand struikelen over mijn laadkabel over stoep van de elektrische auto.Helaas is dit ook niet toe gestaan.Het open breken van de stoep en het graafwerk word gezien als vernieling van de openbare stoep, en is strafbaar.Dus de laadkabel ingraven is dus geen oplossing, voor het probleem laadkabel over stoep.

Laadkabel over de stoep met een kabelgoot

In plaats van een laadkabel over de stoep zijn er ook gemeenten waar het is toegestaan om(na een aanvraag bij je gemeente) gebruik te maken van een kabelgoot.Deze kabelgoot word in het straatwerk gemaakt en daarin word de laadkabel naar je elektrische auto gelegd.Met deze kabelgoot word al een proef gedaan in de gemeente zeewoldeDe nieuwe kabelgoot maakt het opladen vanaf eigen terrein mogelijk. In de tegel bevindt zich een goot voor de laadkabel. De stoep blijft hierdoor veilig begaanbaar. De bewoner kan de kabel na het opladen zelf opruimen. De tegel wordt geplaatst door (en blijft eigendom van) de gemeente.

Boete laadkabel over stoep

Bij een laadkabel over stoep kan de boet oplopen tot 259 euro. En als er iemand over je laadkabel over de stoep struikel word je aansprakelijk gehouden voor de schade en letsel die het slachtoffer oploopt door het struikelen over de laadkabel over de stoep.

Kabelmat voor je laadkabel

De oplossing voor je laadkabel over de stoep is een kabelmat voor je laadkabel.Nadat je een ontheffing hebt gekregen voor een laadkabel over de stoep kun je gebruik maken van een zogenaamde kabelmat. Deze kabelmat beschermt de voetganger tegen struikelen over je auto laadkabel.

Kabeldrempel voor laadkabel over stoep

Ee andere oplossing dan de kabelmat is een kabeldrempel te gebruiken voor je laadkabel over de stoep.De kabeldrempel is een hele kleine drrempel met een soort klep, die je kan opendoen en waar je je laadkabel in kan doen.De kabeldrempel is meestal koppelbaar met andere kabeldrempels zodat je altijd tot een goede lengte komt voor je laadkabel over stoep.


Laadkabel over stoep kabeldrempel

Met deze Kabelgoot van Temz® kan je kabels voortaan veilig afdekken en beschermen! De sterke kabelgoot heeft een gewichtsvermogen van 5000 kg, waardoor auto’s er veilig overheen kunnen rijden! Verder beschikt de kabelmat over 2 kabelkanalen die voldoende ruimte bieden voor alle soorten kabels! De 3 kabelgoten die je krijgt kunnen overal voor gebruikt worden. Perfect voor in speeltuinen, sportevenementen, podia, winkelpanden, maar ook ideaal voor thuis- en kantoorgebruik!

laadkabel over stoep

Chargearm voor je laadkabel

Ook een oplossing voor de laadkabel over stoep, is het plaatsen van een chargearm. Deze charge arm plaats je op je eigen terrein naast de stoep.De arm van de chargearm kun je over de stoep heen draaien tot boven je elektrische auto, in de chargearm zit de laadkabel ingebouwd.Als de chargearm boven de elektrische auto is gepositioneerd kun je de laadstekker in de elektrische auto steken.Niemand heeft last van de laadkabel over de stoep want de laadkabel ,,hangt in de lucht”.

Deze oplossing is wel een duurdere dan een kabeldrempel of een kabelmat, maar heeft wel het voordeel dat je niet elke keer je kabelmat of kabeldrempel hoeft op te ruimen.Het nadeel is ook dat je wel een ,,vaste” plek voor je woning moet hebben om je elektrische auto op te laden.

Publieke laadpaal aanvragen

Zijn de bovenstaande oplossingen geen opties, of heb je geen plek voor een eigen laadpaal dan kun je bij je gemeente een publieke laadpaal aanvragen om zo je elektrische auto op te laden.De gemeente kijkt of zij een publieke laadpaal in een straal van 300 meter vanaf je huis kunnen plaatsen.Zo heb je geen laadkabel over stoep, alleen het nadeel is, het is een publieke laadpaal, dus andere mensen met een elektrische auto kunnen ook hun elektrische auto opladen aan deze publieke laadpaal, dus als de accu van de elektrische auto bijna leeg is en je bent bijna thuis en je ziet dat de laadpaal bezet is, kan dit best vervelend zijn.

Standaard laadpaal nieuwbouwwijk

Bij het bouwen van een nieuwbouwwijk word er meestal niet standaard een publieke laadpaal bedacht.Het plaatsen van een publieke laadpaal gebeur meestal pas na aanvraag van omwonenden. houd dus rekening met het kopen van een nieuwbouwwoning wat de mogelijkheden zijn bij jou gemeente, word het een publieke laadpaal of heb je ruimte voor een eigen laadpaal.Wat nu niet zo belangrijk lijkt kan straks vervelden worden als je een eind moet lopen/ rijden om je elektrische auto op te laden

Hoe wordt bepaald waar een oplaadpunt wordt bijgeplaatst?

Als degene die een aanvraag doet voldoet aan de voorwaarden, kijk de betreffende gemeente of er binnen het bestaande netwerk niet al een laadpaal op 250 meter loopafstand staat. Als dit niet het geval is, kijken ze of de locatie waar de publieke laadpaal word geplaatst een goede toevoeging is aan het netwerk van laadpalen. De oplaadpunten in het netwerk verdelen we zo efficiënt mogelijk. Op deze manier kunnen verschillende mensen (bezoekers, bewoners, werknemers etc.) zo veel mogelijk gebruik maken van de laadpalen.

Laadkabel over de stoep wat zijn de mogelijkheden

Vraag bij je gemeente na wat de mogelijkheden zijn voor je laadkabel over de stoep.Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn er meerdere opties, vraag dus bij je eigen gemeente wat er mogelijk is om een laadkabel over stoep te verhelpen.Jij bent verantwoordelijk als er iemand over de laadkabel struikelt en kan betalen as er door jou toedoen iemand letsel heeft opgelopen, maar jou gemeente heeft de plicht om te zorgen dat er in ieder geval genoeg publieke laadpalen zijn om je elektrische auto aan op te laden.

Oplossing voor een laadkabel over de stoep zijn er 4 mogelijkheden :

 • Aanvraag bij de gemeente voor een ontheffing
 • Gebruik van een swing arm
 • Openbare laadpaal bij jou in de buurt aanvragen
 • kabelgoot aanvragen

Kabelgoot aanvragen

Als je gemeente het ondersteunt kun je eventueel een kabelgoot in de stoep laten maken waar je je laadkabel doorheen kan voeren, zo heb je geen laadkabel over stoep meer.Nadelen van deze constructie is, dat je als nog je laadkabel moet opruimen als je je elektrische auto niet oplaad, en je moet wel een ,,vaste” plek voor je woning hebben om je elektrische auto op te laden.

Vragen gemeente over laadkabel over de stoep

Heb je vragen over een laadpaal, wat de regels zijn van een laadpaal plaatsen, het gebruikt van een openbare laadpaal, of een aanvraag voor een openbare laadpaal bij jou in de buurt, dan kun je het beste informatie opvragen bij je gemeente waar je woont.


Vragen en antwoorden over laadkabels over de stoep

V: Mag ik een laadkabel over de stoep leggen om mijn elektrische voertuig op te laden?

A: In veel gevallen is het mogelijk om een laadkabel over de stoep te leggen, maar dit is afhankelijk van lokale regelgeving en voorschriften. Het is belangrijk om de specifieke regels in jouw regio te raadplegen en ervoor te zorgen dat de kabel op een veilige en conforme manier wordt geïnstalleerd.

V: Wat zijn de algemene veiligheidsrichtlijnen voor het plaatsen van een laadkabel over de stoep? A: De veiligheid van voetgangers staat voorop. Zorg ervoor dat de laadkabel op een georganiseerde en veilige manier wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van kabelgoten of beschermende omhulsels. Voetgangers moeten vrij en veilig kunnen passeren zonder struikelgevaar.

V: Moet ik toestemming vragen voordat ik een laadkabel over de stoep leg?

A: Ja, in sommige gevallen is het vereist om toestemming te vragen aan lokale autoriteiten of het beheer van het gebied voordat je een laadkabel over de stoep plaatst. Dit is om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan geldende regelgeving en veiligheidsnormen.

V: Kan ik markeringen of signalen gebruiken om de aanwezigheid van de laadkabel aan te geven? A: Ja, in sommige gebieden wordt het aanbevolen of vereist om markeringen of signalen te gebruiken om voetgangers attent te maken op de aanwezigheid van de laadkabel over de stoep. Dit draagt bij aan de veiligheid en bewustwording.

V: Zijn er beperkingen aan de hoogte en breedte van de laadkabel over de stoep?

A: Ja, in sommige regio’s kunnen er beperkingen zijn aan de hoogte en breedte van de laadkabel over de stoep. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de doorgang van voetgangers niet onnodig wordt belemmerd.

V: Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn laadkabelinstallatie voldoet aan de lokale regelgeving?

A: Raadpleeg lokale autoriteiten, zoals stadsbestuur of gemeente, om de specifieke regels en voorschriften met betrekking tot laadkabelinstallaties over de stoep te achterhalen. Zij kunnen je voorzien van de juiste informatie en eventuele vergunningsvereisten.

V: Mag ik een laadkabel over een openbaar trottoir leggen?

A: In veel gevallen is het mogelijk om een laadkabel over een openbaar trottoir te leggen, maar dit moet in overeenstemming zijn met lokale voorschriften. Zorg ervoor dat je toestemming hebt en dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

V: Kan ik een laadkabel over mijn eigen oprit leggen zonder toestemming aan te vragen?

A: In veel gevallen kun je een laadkabel over je eigen oprit leggen zonder expliciete toestemming, maar het is raadzaam om de lokale regelgeving te controleren om ervoor te zorgen dat je in overeenstemming bent met eventuele voorschriften in jouw regio.