Hoe werkt een laadpaal

Hoe werkt een laadpaal Thuis, een elektrische auto opladen, zo werkt het, zeker als je in een grote stad woont en alleen korte afstanden met de auto aflegt, zijn elektrische auto’s een milieuvriendelijke aanschaf. De elektrische auto is ook ideaal als tweede auto voor de dagelijkse boodschappen, mits je hem gemakkelijk thuis kunt opladen. Maar kan dat?Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal

In de regel is het geen enkel probleem om de elektrische auto in uw eigen garage op te laden. Elektrische auto’s kunt u opladen via een normaal 230 volt stopcontact, dat ook gebruikt word voorwasmachines, waterkokers of andere elektrische apparaten.Deskundigen raden het zogenaamde “noodladen” met een thuislader op de lange termijn echter af. De standaardstekker haalt slechts een laadvermogen van ongeveer 2,3 kilowatt. Het op deze manier opladen van de auto duurt relatief lang en het stopcontact en de lijn worden in deze tijd behoorlijk zwaar belast.Aangezien je de lithium-ion accu van de elektrische auto in de loop der jaren enkele duizenden keren oplaadt, loont het de moeite om een ​​zogenaamde laadpaal aan te schaffen .

Een elektrische auto opladen is niet alleen veel veiliger met een wallbox, ook laad je de accu van de auto veel sneller op (tot 22 kW).Daarnaast kun je het snellaad mechanisme van de elektrische auto alleen gebruiken met de laadpaal. De laadpaal wordt meestal aangesloten op driefasenstroom met 400 volt en 16 of 32 ampère. Wij raden aan om hiervoor een elektricien in te schakelen.

Kan ik mijn e-auto gewoon opladen met een normaal stopcontact?

Veel mensen die denken aan hun eigen elektrische auto hebben dit idee. In een noodgeval kunnen autoaccu’s op deze manier worden opgeladen, maar dat zou op de lange termijn niet het geval moeten zijn. Dit komt omdat standaard huishoudelijke stopcontacten niet zijn ontworpen voor langdurig opladen onder hoge belasting . Er bestaat gevaar voor oververhitting , in extreme gevallen kan er brand ontstaan .Het laadproces zelf verbruikt ook elektriciteit. Hoe korter dit duurt, hoe lager het verbruik.
Huishoudcontactdozen hebben een maximaal vermogen van 3.5 kilowatt (kW), laadpalen halen een laadvermogen tot 22 kW. Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal.

Hierdoor gaat het laden veel sneller en kan de eigenaar snel weer gaan rijden. Bovendien: het laadproces zelf verbruikt ook stroom, bijvoorbeeld door batterijbewaking. Hoe korter, hoe lager het verbruik. Last but not least, hoe hoger het laadvermogen, hoe lager de energieverliezen.Hieruit kunnen niet alleen meerdere voertuigen van stroom worden voorzien , ook gaat het opladen veel sneller dan bij normale stopcontacten. In plaats van een oplaadtijd van 6-8 uur is hier 1,5-2 uur de norm.

hoe werkt een laadpaal

Mobiele thuislader thuis kopen

Door middel van de Mobiele Thuislader Type 2 Mennekes vanaf Stopcontact EU – 16A – Fase 1 kun je je elektrische auto met Type 2 (Mennekes) stekker opladen vanaf je normale stopcontact (220-240V). De laadsnelheid van de thuislader is in te stellen in de laadsnelheden 8A/10A/13A/16A zodat je je stroomnetwerk niet volledig hoeft te belasten. Ook is de regelunit voorzien van een overlaadfunctie, waardoor deze stopt met laden zodra de accu van de auto vol is. Daarnaast blijft hij altijd op de juiste spanning door de low-voltage en over-voltage bescherming.


Hoe laden aan openbare laadpaal?

 • Sluit de laadkabel aan op u elektrische auto en op de de laadpaal.
 • U houdt uw laadpas voor de lezer van de laadpaal.
 • Het laadproces start automatisch.
 • Om het laadproces te beëindigen, houdt u uw laadpas nogmaals kort voor de lezer.
 • De laadstekker en daarmee de laadkabel komen weer los.

Wat zijn AC- en DC-laadpalen?

Hoe werkt een laadpaal, er zijn twee soorten laadpalen: AC- en DC-laadstations. Het verschil: tijdens het laadproces wordt een andere elektrische stroom gebruikt. AC staat voor “Alternating Current”, vertaald: wisselstroom. Dit wordt vooral gebruikt in particuliere laadpalen, d.w.z. compacte laadstations die aan de muur worden bevestigd, omdat deze zijn aangesloten op het laagspanningsnet. DC is de afkorting voor “Direct Current” en betekent gelijkstroom. Het wordt meestal gebruikt bij openbare laadstations die zijn aangesloten op het midden- of hoogspanningsnet.

Hebben DC-laadstations een kabel?

Vanaf 43 kW en bij snelladers met gelijkstroom (DC) zijn de laadkabels vast aan de openbare laadpaal geïnstalleerd. Er zijn trouwens adapters voor type 1 stekkers die je kunt gebruiken om ze aan te sluiten op een type 2 stopcontact. Gelijkstroom wordt geleverd via de CCS- en Chademo-laadstekkers.

Welke connector voor DC-laden?

CCS : De CCS-connector is een verbeterde versie van de Type 2-connector met twee extra voedingscontacten voor snel opladen. Het ondersteunt AC- en DC-opladen. Het maakt opladen mogelijk met snelheden tot 350 kW.

Welke laadkabel voor openbare laadpalen?

Om te kunnen tanken bij openbare laadpaals heeft u een laadkabel voor elektrische auto’s nodig met een Type 2 naar Type 2 stekker (Europese voertuigen) of een laadkabel voor elektrische auto’s van Type 2 naar Type 1 (Amerikaanse en Aziatische voertuigen).Lees ook onze blog over welke laadkabel heb ik nodig, om antwoord te krijgen op de vraag hoe werkt een laadpaal.

De beste laadkabel #1

Met de 32A-capaciteit laadt het veilig op tot 22KW via 3 fasen. Met IP54-classificatie voor het veilig buiten laden bij alle weersomstandigheden.Lengte 8 meter, incl. handige transport en beschermende draagtas is dit een robuuste en stevige laadkabel.

Laadpaal mode 3 type 2 stekker

Kan ik een e-auto bij elke laadpaal opladen?

Kan ik mijn plug-in hybride ook opladen bij de laadpaal? Elk voertuig met een geschikte laadstekker kan bij een laadpaal worden opgeladen . Afhankelijk van de bewegwijzering mag de parkeerplaats bij de laadpaal alleen worden gebruikt door elektrische voertuigen.

Hoe lang kan ik bij een laadpaal staan?

Hoe lang je bij een openbare laadpaal mag staan is afhankelijk van de borden die er bij de openbare laadpalen staan.Er zijn ook openbare laadpalen die als de elektrische auto vol is parkeerkosten in rekening brengen.De regel is dat als je elektrische auto vol is je ruimte maakt voor andere gebruikers.Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal.

Wat betekent de kleur van de LED op de laadpaal?

De kleur van de LED’s op de openbare laadpalen informeert u over de huidige status van het betreffende laadpaal:

 • Groen licht: oplaadpunt beschikbaar, klaar om in te pluggen en op te laden
 • Blauw lampje: opladen is succesvol gestart
 • Knipperend blauw-groen licht: opladen voltooid
 • Knipperend rood-groen lampje: Storing laadpunt

Kan ik bij de laadpaal ook met pin of contant betalen?

De tank is vol, reken snel af en betaal gewoon contant of met pin. Zo kennen we conventioneel tanken. Maar hoe zit het met de elektrische auto? Betalen met EC of creditcard is nu bij veel laadstations ook mogelijk. Af en toe kunt u zelfs contant betalen bij het laadstation. Hiervoor moet het laadstation echter een functie hebben die vergelijkbaar is met die van een parkeerautomaat. Ook PayPal, Apple Pay of Google Pay bij het laadstation zijn in opkomst. De ontwikkeling staat echter nog in de kinderschoenen en is daarom nog steeds een uitzondering.

Overigens: bij elk laadstation heb je altijd een alternatief voor de contractgebaseerde betalingsmogelijkheid: dit kan digitale betaling via app of PayPal, kaartbetaling of contante betaling zijn. Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal.

Nadelen openbare laadpalen

Hoe werkt een laadpaal en wat zijn de nadelen van een openbare laadpaal.Een bijkomend groot nadeel dat bijna elk openbaar laadstation heeft, zijn geen duidelijke betaaltarieven en verwarrende betaalmethoden . Soms heeft de voertuigeigenaar een specifieke app nodig om zijn auto op te laden, soms zijn smartphone, soms een speciale chipkaart.’

Kan ik een laadpaal ook in de regen gebruiken?

Ja, regen en opspattend water vormen geen probleem en vormen bij correct gebruik geen veiligheidsrisico .

Kan ik mijn plug-in hybride ook opladen bij de laadpaal?

Elk voertuig met een geschikte laadstekker kan bij een laadpaal worden opgeladen. Afhankelijk van de bewegwijzering mag de parkeerplaats bij de laadpaal alleen worden gebruikt door voertuigen met een E-kenteken.

Waar kan ik gratis mijn elektrische auto opladen?

Hoe werkt een laadpaal, laad de elektrische auto gratis op – klinkt te mooi om waar te zijn. Naast oplaadbare laadpalen heb je namelijk ook de mogelijkheid om je e-auto gratis op te laden. Gratis oplaadmogelijkheden worden vaak aangeboden door supermarkten, woonwinkels of bouwmarkten als service voor hun klanten. Daarnaast bieden steeds meer werkgevers de mogelijkheid om e-auto’s tijdens werktijd op te laden.

Hoeveel kost opladen met een laadpas?

Hoe werkt een laadpaal, om antwoord te krijgen op de vraag hoe werkt een laadpaal moet ook het gebruik van een laadpas uitgelegd worden.Bij het betalen aan het openbare laadstation verzendt de RFID-kaart ook de code van uw elektromobiliteitsaanbieder naar het laadstation. Zij brengen u dan de laadkosten in rekening . Hoe hoog deze zijn verschilt van aanbieder tot aanbieder. Sommige aanbieders factureren per minuut, terwijl andere aanbieders de in rekening gebrachte kWh berekenen. Er zijn ook aanbieders die na de laadsessie parkeer tijd in rekening brengen.Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal.


Laadpas Coolblue

 • Opladen bij meer dan 175.000 laadpunten in heel Europa
 • Altijd vaste tarieven in Nederland. Ook voor snelladen.
 • Altijd inzicht in je verbruik en facturen
 • Geen starttarief bij het afnemen van een laadpas abonnement
 • Mogelijkheid tot automatisch verrekenen met je werkgever
hoe werkt een laadpaal

Moet ik mijn elektrische auto 100% volladen?

Moet ik de accu van mijn elektrische auto altijd volledig opladen? Nee, vermijd extreme laadniveaus, d.w.z. noch 0% noch 100% . Het volledig opladen of ontladen van de accu van de e-auto beschadigt de lithium-ioncellen. Het laadniveau moet voor de lange levensduur van de accu te garanderen altijd tussen 20 – 80% liggen.

Wat gebeurt er als de accu van mijn elektrische auto leeg is?

Als de energie stroomt zonder een geactiveerd boordsysteem , kan de besturingselektronica beschadigd raken . Om een ​​e-auto te kunnen trekken, moet je deze meestal laden, maar als je dit van tevoren aan de pechdienst meldt, hoeft dat meestal geen probleem te zijn.Lees hier alles over het gebruik van een laadpaal en krijg zo antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal.