Auto opladen met zonnepanelen

Auto opladen met zonnepanelen met gratis energie rechtstreeks uit je eigen laadpaal, hoe mooi is dit.

Kun je een elektrische auto opladen met zonnecellen?

Om uw elektrische auto op te laden met zonne-energie heeft u een fotovoltaïsch systeem (PV), een laadstation (wallbox) en optioneel accuopslag en een energiemanagementsysteem nodig. U moet weten dat u zonder batterijopslag alleen zonne-energie kunt gebruiken op het moment dat deze wordt geproduceerd, dus als de zon schijnt.

Auto opladen met zonnepanelen

Natuurlijk levert een grote PV-installatie meer stroom dan een kleine. En natuurlijk zorgt een bufferbatterij voor een zekere mate van flexibiliteit bij het opladen. Passende energiehuishouding kan goed werk leveren, zoals beschreven. Het allerbelangrijkste is en blijft echter de juiste laadstrategie . Want als de auto niet op het juiste moment op de juiste plaats staat, heeft zelfs het meest intelligente energiebeheer weinig zin.lees verder om te zien wat er mogelijk is om nog meer auto opladen met zonnepanelen tips.

Hoe het opladen van een e-auto geoptimaliseerd kan worden, hangt voor een groot deel af van het gebruik ervan. Zo moet de e-car van een forens op andere momenten worden opgeladen dan de e-car als klassieke tweede auto.lees verder om te zien wat er mogelijk is om nog meer auto opladen met zonnepanelen tips.

Aanbevelingen:

  • Een e-auto die als tweede auto in het huishouden wordt gebruikt, kan overdag meestal voldoende worden opgeladen. In dit geval is er geen extra huisopslag nodig en is een relatief klein PV-systeem meestal voldoende. Dit reduceert de investeringskosten enorm.
  • Forenzen zouden moeten nadenken over een PV-systeem met een zuidwestelijke oriëntatie, zodat het opladen in de zomermaanden tot in de avonduren kan doorgaan. Als alternatief is het aan te raden om een ​​accu in de auto te hebben die groot genoeg is voor de hele werkweek en alleen in het weekend hoeft te worden opgeladen. In dit geval zijn de investeringskosten aanzienlijk hoger. In de winter blijft het echter een probleem om voldoende PV-stroom te oogsten voor de auto.
  • Als u de grootst mogelijke flexibiliteit bij het opladen wilt , trakteer uzelf dan op een bovengemiddelde PV-installatie en een extra thuisopslagsysteem met een capaciteit die de accu van de elektrische auto van minimaal 30 tot 80 procent kan opladen. Dat zou verreweg de handigste, maar ook de duurste variant van PV-laden zijn.

Welke laadpaal is geschikt voor opladen met zonnepanelen?

In principe kan elke laadpaal worden gevoed met elektriciteit uit een fotovoltaïsch systeem. Om er echter voor te zorgen dat zonne-energie wordt gebruikt om op te laden wanneer deze beschikbaar is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wallbox een oplaadfunctie op zonne-energie heeft. Wallboxen die geschikt zijn voor de combinatie met fotovoltaïsche cellen zijn de De zappi en de wallbox pulsar plus


auto opladen met zonnepanelen

Slimme laadpaal de Zappi

Pure zonnestroom laden en gebalanceerde stroomopname zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Elke dag weer het plezier van zo veel mogelijk groene stroom in uw wagen, dat is pas ecologisch rijden en dat kan dus met zappi de slimme laadpaal van de toekomst, rijden op echte zonne energie


Wallbox en zonnepanelen

De Pulsar PLUS is een handzaam laadstation dat online inzicht en load balancing biedt zonder abonnementen. In samenwerking met een energie meter en de app van wallbox kun je je elektrische auto 100% groen opladen in samenwerking met je zonnepanelen

wallbox laadpaal

Auto opladen met energiemanagement

Als je auto opladen met zonnepanelen en met uw eigen stroom vanaf het dak, heeft u extra energiebeheer in huis nodig . Deze meet de stroom die momenteel aan het net wordt geleverd, weet hoeveel elektriciteit er nog over is van het PV-systeem en kan deze met een geschikte wallbox in de elektrische auto laden. Er moet echter extra geld worden geïnvesteerd voor de intelligente wallbox en het energiebeheer van het huis.lees verder om te zien wat er mogelijk is om nog meer auto opladen met zonnepanelen tips.

Veel wallboxen beschikken over een laadmanagement dat rekening houdt met het fotovoltaïsche systeem. Hier kunt u op ieder moment in real time zien hoeveel stroom er vanuit uw zonnesysteem is geleverd voor het opladen van de zonneauto en welk deel nog van het stroomnet wordt afgenomen.

.Wat zijn de voordelen van een energiemanagementsysteem?

Voor een optimaal gebruik van de zonne-energie uit het PV-systeem en batterijopslag is de aanschaf van een energiemanagementsysteem aan te raden. Deze controllers kunnen de laadsnelheid van de auto aanpassen aan de stroomopbrengst van het PV-systeem. Als er nog veel zonne-energie over is, zal de laadsnelheid toenemen en als er weinig zon is, zal deze automatisch afnemen.lees verder om te zien wat er mogelijk is om nog meer auto opladen met zonnepanelen tips.

Auto opladen met een zonnepanelen?Kan dat?

Hoe groot moet de zonnepaneel installatie zijn om een ​​elektrische auto op te laden? Heeft u een groot PV-systeem op het dak nodig of volstaat een plug-in zonnesysteem? Voorbeelden laten zien of de berekening voor u werkt.

Hoeveel panelen om je elektrische auto op te laden

Rekenvoorbeeld: U rijdt 15.000 km per jaar, waarvoor uw elektrische auto 2.700 kWh verbruikt. Op de elektriciteitsrekening van vorig jaar vindt u het bedrag van 4000 kWh voor uw huishouden. Deze twee waarden tellen op tot 6700 kWh. Delen door 1000 geeft 6,7. We verhogen dat met 1 tot 7,7 en ronden af ​​naar het volgende hele getal: 8. Een PV-systeem met 8 kW piekvermogen (kWp) zou dus in uw behoefte voorzien.

De vierkante meter richtwaarden zijn royaal, met moderne panelen kun je ook iets kleiner doen. Het in het voorbeeld vereiste systeem met 8 kWp moet realiseerbaar zijn met een paneeloppervlak van 40 m 2 .lees verder om te zien wat er mogelijk is om nog meer auto opladen met zonnepanelen tips.

Laadpaal geschikt voor stroomopslag

Een alternatief is om een ​​wallbox te kiezen van dezelfde fabrikant als de energieopslag van uw fotovoltaïsche installatie. Het grote voordeel hierbij is dat de wallbox en opslag optimaal op elkaar zijn afgestemd. De opslag neemt het volledige laadbeheer over en geeft automatisch overtollige zonnestroom door aan de wallbox. Bekende opslagfabrikanten die ook laadpalen aanbieden zijn Tesla en E3/DC. 

Gebruik de elektrische auto als opslag

Een elektrisch auto opladen met zonnepanelen en de energie opslaan in een thuisbaterij is een mogelijkheid. Een PV-opslageenheid kost meestal tussen de 7.000 en 20.000 euro. Dat is veel geld.

Onze tip: Gebruik uw e-car om overtollige elektriciteit van uw fotovoltaïsche installatie op te slaan.Elektrische auto’s kunnen zelf een batterij worden en elektriciteit tijdelijk opslaan. Net als een echt opslagsysteem nemen ze energie op en geven ze weer af – als dat nodig is.De basisvereiste is bidirectioneel laden . Dit betekent dat de batterij niet alleen energie kan opnemen, maar ook weer kan afgeven. Ontdek of uw elektrische auto en uw PV-systeem bidirectioneel laden ondersteunen.Zo krijgt auto opladen met zonnepanelen een hele andere betekenis.

Conclusie auto opladen met zonnepanelen

Met een PV-installatie wek je stroom op uit zonlicht. Het is een schone en milieuvriendelijke manier van stroom opwekken. U kunt de elektriciteit zelf gebruiken in uw huishouden, maar u kunt deze ook terugleveren aan het openbare net. Als u een elektrische auto heeft, kunt u de fotovoltaïsche installatie combineren met een wallbox om op te laden.

Hoe ziet de toekomst van zonne-energie eruit?

Terwijl de wereld aandringt op de overgang van koolstofintensieve energiebronnen, zullen hernieuwbare energieën zoals zonne-energie een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze elektriciteitsvoorziening. Zonnestroom is voor huishoudens een aantrekkelijke manier om hun energiekosten te verlagen, onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet en duurzaam opgewekte elektriciteit te garanderen.

Het koppelen van zonnepanelen aan een elektrisch voertuig zorgt voor verdere kostenbesparingen, omdat u de opgewekte zonne-energie kunt gebruiken om uw auto op te laden. Slim laden kan u helpen deze besparingen te realiseren door nauwkeurige controle over het opladen te geven en te zorgen voor een optimaal gebruik van energie. Bekijk onze uitgebreide blog voor meer inzicht in slim opladen .