Dubbele laadpaal

Waarom een dubbele laadpaal kopen?Waar op letten bij het kopen van een dubbele laadpaal?Lees hier alles waar je op moet letten bij het kopen van een dubbele laadpaal.


dubbele laadpaa

Beste uit de test #1

Geschikt voor alle auto’s
Omdat de Charge Amps Aura een zogenaamde outlet betreft is deze geschikt voor het laden van alle typen auto’s. U kunt dus zowel met een auto met een type 1 aansluiting als ook met een auto met een type 2 aansluiting laden op dit laadstation.

Laadvermogen instelbaar
Het laadvermogen van de Aura is 2 x 22kW. Het laadvermogen kan verder ook lager ingesteld worden afhankelijk van uw aansluiting


Welke dubbele laadpalen zijn er?

Een dubbele laadpaal (twin wall box voor 2 elektrische auto’s) is goedkoper te installeren en het laadvermogen kan worden aangepast. Er kan ofwel 1 voertuig met 22 kW of 2 voertuigen met 11 kW tegelijk worden opgeladen. Als alternatief kunt u ook 2 individuele wallboxen met laadmanagement installeren, waarbij de master-wallbox het laadvermogen van alle laadstations regelt en het vermogen gelijkmatig verdeelt over de aangesloten voertuigen.

Waarom dubbele laadpaal met loadmanagement?

Je kunt natuurlijk ook 2 aparte laadpalen installeren, maar dit heeft als nadeel dat de stroomvoorziening niet geregeld wordt. Met 2 oplaadpunten die b.v. 22kW kan leveren, kan de stroomvoorziening in particuliere huishoudens overbelast raken. Wil je meer dan 2 laadpunten aanbieden, dan moet je zeker gebruik maken van load management.

Een dubbele laadpaal met geïntegreerd lastbeheer kan automatisch het uitgangsvermogen regelen. Als er 2 voertuigen tegelijkertijd zijn aangesloten, wordt het vermogen verdeeld over de laadpunten, als er maar 1 voertuig is aangesloten, krijgt deze het volledige vermogen. Als er zelfs meer dan 2 laadpunten zijn, wordt het beschikbare vermogen intelligent verdeeld over de laadpunten. Dit is met name interessant voor bedrijven die hun medewerkers meerdere oplaadpunten willen aanbieden. Er zijn oplaadpunten zoals de Entratek Power Dot 2 of de Heidelberg Energy Control met geïntegreerd load management die meer dan 10 laadstations kan aansturen.

Wat kost een dubbele laadpaal?

Een dubbel laadpaal kost rond de 3000 euro, dit is alleen de aanschaf prijs van de dubbele laadpaal.De installatie kosten van een dubbele laadpaal zijn over het algemeen hetzelfde als een enkele 22kw laadpaal.

Dubbele laadpaal en Energiemeter

De meeste dubbele laadpalen hebben ook een energiemeter waarmee het vermogen op beide laadpunten afzonderlijk kan worden gemeten. Op deze manier kan het stroomverbruik ook gemeten worden per laadpunt. Met een gecertificeerde energiemeter of een gekalibreerde elektriciteitsmeter kunt u ook in appartementsgebouwen factureren. Op deze manier kunnen de laadpunten door meerdere partijen gebruikt worden en kan de stroom apart gefactureerd worden. Maar ook voor de afrekening van de bedrijfswagen bij de werkgever is een energiemeter handig.

Welke dubbele laadpalen zijn er?

Er zijn verschillende varianten van dubbele laadpalen op de markt. Sommige hebben twee ingebouwde oplaadkabels, wat leidt tot meer gemak. Er zijn ook dubbele laders met twee stopcontacten, die meestal flexibeler zijn doordat laadkabels met verschillende stekkertypes aangesloten kunnen worden en ook beter beschermd zijn tegen vandalisme.Lees verder voor nog meer informatie bij het kopen van een dubbele laadpaal te krijgen.

Dubbele laadpaal bespaart ruimte

Laadpalen met twee oplaadpunten besparen meer ruimte dan twee apart geïnstalleerde laadpalen. Voor buitengebruik zijn er ook dubbele laders voor elektrische auto’s – met als voordeel dat er bijvoorbeeld maar één standaard nodig is. Bovendien bespaart een dubbele lader installatiekosten in vergelijking met twee afzonderlijke laadpalen.

Voordelen dubbele laadpaal

De voordelen van een dubbele laadpaal ten opzichte van 2 enkele laadpalen zitten hem voornamelijk in de kosten.Bij een duo laadpaal hoef je maar 1 kabel te leggen en 1 aansluiting in de meterkast te realiseren.

Voordelen dubbele laadpaal

  • installatie kosten
  • ruimte besparend
  • tijdbesparend 2x auto tegelijk opladen

Verschil enkele laadpaal en dubbele laadpaal

Het verschil tussen een enkele laadpaal en een ,,duo laadpaal” zijn de aantal aansluitingen op de laadpaal.Bij een enkele laadpaal is er maar 1 aansluiting waar je je elektrische auto kan opladen.Bij een duo laadpaal heb je 2 aansluitingen waar je dus 2 elektrische auto’s kan opladen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een laadpaal met 2 laadpunten?

Bij aankoop van een laadstation met 2 laadpunten moet eerst de compatibiliteit met het betreffende elektrische voertuig worden gecontroleerd. Het is ook belangrijk om te letten op het vermogen van het laadstation. De meeste laadpalen hebben een vermogen van 2,3 kW, maar er zijn ook modellen met maximaal 22 kW. Een hoger vermogen kan ertoe leiden dat de elektrische auto sneller oplaadt. Daarnaast is het voordelig als het laadstation een stroomonderbreker heeft die het laden automatisch kan onderbreken als een laadsegment uitvalt.

Welke laadpalen met 2 laadpunten zijn er momenteel op de markt?

Er zijn momenteel diverse laadpalen met 2 laadpunten op de markt. Voorbeelden hiervan zijn de wallboxen van Tesla, de wallboxen van E.ON, de wallboxen van Innogy of de wallboxen van ChargePoint. De genoemde fabrikanten bieden elk verschillende modellen aan die verschillen in prijs, grootte, prestaties en uitrusting.

Voor wie is een dubbele laadpaal handig?

De wallbox met twee oplaadpunten is bijzonder geschikt voor bedrijven en hotels. Zo laadt u uw wagenpark efficiënt op en maakt u gemakkelijk opladen mogelijk voor medewerkers en gasten. Het is ook geschikt voor particulieren die meerdere e-auto’s bezitten en deze tegelijkertijd willen opladen

Toegang via RFID-kaarten

Het dubbele laadstation die is voorzien van een RFID-systeem voor toegangscontrole, zodat alleen geautoriseerde gebruikers kunnen opladen in combinatie met een backend-systeem. Deze functie (als le laadpaal dit heeft) moet tijdens de installatie worden geactiveerd.

DC-foutbeveiliging en andere beveiligingsfuncties

Als je dubbele laadpaal beveiligd is met een FI type A en DC foutstroomdetectie. Hierdoor is bij de installatie geen verdere aardlekbeveiliging meer nodig, wat kosten bespaart. Een eventueele geïntegreerde temperatuurbewaking beschermt de dubbele laadpaal tegen oververhitting, de fasestroommeting detecteert asymmetrieën tussen de drie fasen en de aardlekschakelaar (RCCB) wordt op afstand geactiveerd als er een sluiting plaatsvindt.

Conclusie – laadpaal met 2 oplaadpunten

Dubbele of dubbele laders zijn een slim alternatief. Hiermee kunnen twee e-auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. Ze zijn met name geschikt als je vaker wilt opladen zoals een elektrische auto. Ook bespaar je ruimte met wallboxen met 2 oplaadpunten.
Wel zijn ze duurder in aanschaf dan hun “kleinere” broertjes met een aansluiting. De meerkosten kunnen echter worden terugverdiend door lagere installatiekosten.