Zelf laadpaal installeren mag dat?
Het antwoord op de vraag: mag ik zelf laadpaal installeren, is ja, je mag gewoon je eigen laadpaal installatie aanleggen, maar let wel op de gevaren en de verantwoording die dit met zicht mee brengt.Lees in ons onderstaand stappen plan hoe je zelf een laadpaal kan installeren.
Er kan veel geld worden bespaard door zelf de laadpaal te installeren of de installatie voor te bereiden en de benodigde materialen aan te schaffen. We hebben een eenvoudige stapsgewijze handleiding gemaakt, van planning tot installatie, zodat iedereen zelf de installatie van zijn laadstation voor elektrische auto’s kan voorbereiden.Voor het meeste werk is geen elektrische training vereist, alleen enige handigheid.
Werkzaamheden aan de meterkast en andere onder spanning staande elementen raden wij aan om door een elektricien uit te laten voeren.Voer dergelijke levensbedreigende werkzaamheden niet zelf uit tijdens de installatie van de laadpaal. Als er in de loop van de tijd storingen optreden kun je aanspraak maken op de elektricien die de aansluitwerkzaamheden heeft uitgevoerd. Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Zelf laadpaal installeren -fase 1 planning van de installatie
Bepaal de positie van het laadstation
Stap 1 -Eerst wordt de juiste positie van de laadstation bepaald. Er moet op worden gelet dat het kabeltraject naar de laadpaal zo kort en eenvoudig mogelijk is, omdat dit de kosten en moeite bij de installatie vermindert. Een weerbestendig gebied zou ook een voordeel zijn voor ons laadstation om het te beschermen tegen permanent direct zonlicht en regen.
Laadpaal toebehoren – laadpaal accessoires
Stap 2 -Als de positie van het laadstation eenmaal is bepaald, moet ook worden nagedacht over verdere uitbreiding van het laadstation. Indien nog niet aanwezig, raden we aan om verlichting en een stopcontact direct bij de wallbox te voorzien. De meerkosten tijdens de installatie van de laadpaal zijn relatief laag, en de gemakken zeer hoog, zo hoef je nooit in het donker je elektrische auto aan de lader te zetten.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Kabelroute naar de laadpaal
Stap 3 -De volgende stap bij zelf laadpaal installeren is het meten van het gehele kabeltracé van de meterkast tot aan de laadpaal. Hiermee kan de benodigde kabellengte en leiding lengte worden bepaald. Je moet hier niet te strak rekenen. Vooral bij de voedingskabel moet rekening worden gehouden met een reserve van ca. 1 meter per zijde voor de aansluitwerkzaamheden.
Huisaansluiting – bepaal de prestaties van de wallbox
Stap 4 -Nu moeten de gewenste prestaties van het toekomstige laadstation worden bepaald, omdat veel factoren, zoals de dikte van de voedingskabel en de zekering, hiervan afhankelijk zijn.De netbeheerder of een elektricien kan de capaciteit van de huisaansluiting vaak uitrekenen en uitzoeken. Een krachtige laadpaal van 22 kW kan alleen worden gebruikt als er voldoende vermogen beschikbaar is om naast het opladen van de e-auto ook andere elektrische apparaten (fornuis, oven, vaatwasser, wasmachine) op te laden.Een laadpaal met dynamic load balancing is vaak een uitkomst.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Voor de lengte van de kabel kun je onderstaand tabel toepassen
- 11kW laadpaal tot ca. 25m kabellengte = 5x 2,5mm²
- 11kW laadpaal tot ca. 45m kabellengte = 5x 4.0mm²
- 22kW laadpaal tot ca. 25m kabellengte = 5x 6.0mm²
- 22kW laadpaal tot ca. 45m kabellengte = 5x 10.0mm²
Zelf laadpaal installeren -fase 2 laadpaal en materiaalaankoop
Het juiste laadstation
Zodra de planningsfase van het zelf laadpaal installeren is voltooid, worden de materialen aangeschaft, te beginnen met de aankoop van de gewenste laadpaal.Twijfelt u bij het zelf laadpaal installeren over het maximaal mogelijke vermogen of in het algemeen bij de keuze tussen een 11kW of 22kW laadpaal? Sommige 22kW laadpalen kunnen ook zonder problemen worden begrensd tot 11kW en bieden dan voldoende reserve voor toekomstige eisen.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Beste laadpaal uit de test #1
Besen 11kW auto laadpaal | type 2 prima laadpaal en de beste uit de test, is zeer eenvoudig te installeren.Goed materiaal, Robuuste dikke kabels,compleet en inclusief montagemateriaal.Ingebouwde DC foutbescherming met vaste type 2 stekker.
Specificaties
- Laadvermogen: 11 kW
- Fase 3 – 16 Ampere aansluiting.
- Type 2 stekker.
- 6 meter laadkabel.
- Inclusief aardlekschakelaar,
Pluspunten
- 6 meter laadkabel
- Geen abonnement
- Ingebouwde DC fout bescherming
- Geen abonnement of maandelijkse kosten.
- Scherm voor alle laad informatie.
Minpunten
- Vaste aangegoten voedingskabel
- Vaste laadkabel
De beste laadpaal #2
De Easee Home is de meest geschikte keuze wanneer je op zoek bent naar een laadstation dat voorzien is van de nieuwste technieken en functies in combinatie met ultiem gebruiksgemak. Dit laadstation is universeel, je hoeft niet na te denken over technische specificaties.
Specificaties
- Volledig dynamisch laadvermogen 1,4 – 22 kW (1 en 3 fase opladen)
- Geïntegreerde 4G in elke unit (e-sim), gratis levenslang abonnement inbegrepen
- Wifi-verbinding mogelijk
- Permanente vergrendeling van de Type 2-kabel mogelijk
Pluspunten
- Verschillende kleuren cover
- Ingebouwde DC fout bescherming
- Geïntegreerde RFID-lezer
- Energiemeting , voor het aflezen van je laadverbruik
- Verschillende kleuren covers beschikbaar
Minpunten
- Moeilijk te openen
- prijs
De beste laadpaal #3
Elvi is het nieuwste laadstation van EVBox en is ontworpen met het oog op de toekomst. Die insteek uit zich vooral in een flexibel karakter van het station; door de modulaire opbouw zijn de nieuwste technologieën beschikbaar maar niet verplicht. De consument betaalt hierdoor alleen voor wat direct nodig is, met de mogelijkheid dit in de toekomst naar wens aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto die supersnel laadt of een verhuizing. De Elvi is er klaar voor.
Specificaties
- Ingebouwde kWh-meter
- 6 meter vaste kabel
- wifi verbinding
- modulaire opbouw
- UMTS-verbinding
Pluspunten
- modulaire opbouw
- Uitgebreide app
- Ingebouwde DC fout bescherming
Minpunten
- Moeilijk te openen
- Vaste aangegoten voedingskabel
- Vaste laadkabel
De beste laadpaal #4
De Pulsar PLUS is een handzaam laadstation dat online inzicht en load balancing biedt zonder abonnementen. De gegevens zijn inzichtelijk via een app die via WiFi of Bluetooth verbinding maakt, het aanleggen van een datakabel is hierdoor niet nodig. Het compacte design en de flexibele laadsnelheid maken de prijs-kwaliteitverhouding vervolgens erg scherp.
Specificaties
- 5 meter vaste kabel
- wifi verbinding
- UMTS-verbinding
- Connectiviteit via Wallbox app
- Uit te breiden met Dynamic Load Balancing
Pluspunten
- Ingebouwde DC fout bescherming
- Geen abbonement
Minpunten
- Moeilijk te openen
- Vaste laadkabel
- kabelhouder nodig
De beste laadpaal #5
De Webasto Pure Electrische auto lader laadpaal 230V 11KW Black Edition, de laadpaal zonder abonnementen of andere toeslagen etc.Lader wordt geleverd incl. 4.5m laadsnoer met een vaste type 2 stekker.Deze lader kan 11kw leveren met een drie fase aansluiting
Op 1 fase kan hij maximaal 3.7kw laden.
Specificaties
- 4.5 meter vaste kabel
- Ingebouwde DC fout bescherming
- afsluitbaar met sleutel
Pluspunten
- Ingebouwde DC fout bescherming
- Geen abbonement
Minpunten
- Vaste laadkabel
- geen display
- geen app
De juiste kabel voor de laadpaal
Om ons laadstation voor elektrische auto’s aan te sluiten, hebben we nog steeds de juiste maat voedingskabel nodig. Naast de doorsnede zijn er ook verschillen in het gebruikte type kabel.
Grondkabel voor laadpalen
Zeer goed geïsoleerde grondkabel is kabel met een metalen afscherming die relatief makkelijk te leggen is en toegepast word voor laadpaal bekabeling in de grond en onder de kruipruimte.Kan buiten en deels onder water worden gelegd. Direct zonlicht en kou zijn geen probleem. Alleen voorwaardelijk geschikt om in de grond te leggen.
Ymvk Kabel voor laadpalen
De ymvk kabel word gebruikt in de opbouw installatie van de laadpaal.De kabel is geschikt om te monteren in buis voor binnen en buiten, maar niet onder de grond.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Aardlekbeveiliging voor de laadpaal
Welke type aardlekbeveiliging voor de laadpaal?
Welk type laadpaal beveiliging heb ik nodig, type A of type B?
Waar het laadstation voor elektrische voertuigen is uitgerust met een contactdoos of een voertuigconnector, moeten beschermingsmaatregelen worden genomen tegen DC-foutstromen, tenzij hierin wordt voorzien door het laadstation voor elektrische voertuigen. De geschikte maatregelen voor elk aansluitpunt zijn:
— toestel voor aardlekbeveiliging type B of
— toestel voor aardlekbeveiliging type A, aangevuld met geschikt materieel dat uitschakeling van de
voeding waarborgt bij een DC-foutstroom van meer dan 6 mA.
(Bron: NEN1010 2015)
In Jip en Janneke taal staat hier, dat als je laadpaal een ingebouwde DC 6 mA foutbescherming heeft, dan kan je een aardlekbeveiliging type A toepassen.Heeft je laadpaal geen DC 6 Ma beveiliging dan moet je een aardlekbeveiliging type B gebruiken.dus let goed bij het aanschaffen welke aardlekbeveiliging je nodig hebt voor je laadpaal, dit kan iets schelen in de kosten.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Laadpaal installeren aardlekbeveiliging
Deze aardlekautomaat uit de Pro M compact serie van ABB beschikt over 4 polen waarvan er 3 beveiligd zijn (3p+n). Ook biedt deze aardlekautomaat bescherming tegen kortsluitstromen, overbelasting, aardfoutstromen, indirecte contacten en directe contacten. Bekijk de technische specificaties voor alle informatie.
Eigenschappen
- Uitvoering: 3P+N
- Uitschakelkarakteristiek: B
- Type lekstroom: A(Dus je laadpaal heeft een interne 6 DC MA beveilging)
- Nom. (meet)stroom: 16 A
- Meeschakelende nul: Ja
- Nom. foutstroom 0.03A
Laadpaal installeren aardlekschakelaar Type B
Een type B aardlekschakelaar wordt hoofdzakelijk gebruikt bij PV installaties en in laadpalen van elektrische auto’s In elektrische installaties worden steeds meer power electronics gebruikt. Denk hierbij aan geschakelde voedingen (zonder draadgewonden transformatoren), Frequentie regelaars, UPS, medische apparatuur, elektrische auto’s en de laadpalen daarvoor. De Type B aardlekschakelaar is hiervoor op de markt gebracht omdat deze wel gelijkstroom en gelijkstroom componenten aan kan.
- Uitvoering: 3P+N
- Type lekstroom: B(Dus je laadpaal heeft geen interne 6 DC MA beveilging)
- Nom. foutstroom 0.03A
Laadpaal installeren installatie automaat
De automaat onderbreekt het elektrische circuit als door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Bij een plotselinge hoge stroomstoot (kortsluiting) geschiedt het uitschakelen nagenoeg zonder tijdsverloop door een elektromagneet. Bij overbelasting vindt uitschakeling plaats door middel van een bimetaal.
Fase 3 – Wallbox installeren
Laadpaal Installatie – De bevestiging van het laadstation
Zodra de laadpaal is gearriveerd, kun je plannen om het laadstation te bevestigen. Deze wordt in de regel met 3-4 schroeven op de beoogde muur geschroefd. Lijn het laadstation dus eerst met een waterpas uit op de muur en teken de benodigde boorgaten af. Een afstand tussen de 1,30 m en 1,50 m van de vloer tot het midden van de wallbox is de optimale installatiehoogte. Voordat u dit doet, moet u controleren of de Wallbox wordt geleverd met het benodigde bevestigingsmateriaal in de vorm van pluggen en schroeven, anders moet u dit bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt halen.Lees verder en krijg nog meer tips over zelf laadpaal installeren.
Nadat de gaten zijn geboord en de pluggen zijn geplaatst, kan de laadpaal aan de muur worden geschroefd.
Monteer de kabel waar het opbouw word in buis op de muur, of leg de grondkabel in de grond, en monteer de laadpaal af zoals beschreven staat in de bij geleverde handleiding van je laadpaal.Bij het aansluiten van de kabel in de meterkast raden wij aan om een elektricien in te schakelen die de meterkast uitbreid met een aparte groep voor de laadpaal.De elektricien kan als alles klaar is ook impedantie metingen uitvoeren en de aardlekbeveiliging testen, zodat u zeker weet dat de laadpaal installatie veilig is en werkt zoals het hoort.
.