Laadpalen voor beginners

Welke laadpaal kopen?

Thuis je eigen elektrische auto opladen is de eenvoudigste en waarschijnlijk ook de handigste methode. Als je ’s avonds thuiskomt, wil je ’s nachts je auto kunnen opladen en de volgende dag kunnen beginnen met een volledig opgeladen batterij. Hij kan worden opgeladen via een normaal stopcontact of aan een vast geïnstalleerd laadstation. Wie in de eerste plaats afhankelijk is van opladen in de eigen woning, dient vooraf zijn huisinstallatie hierop te laten controleren.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

Checklist laadpaal kopen

Voordat je je laadpaal gaat kopen en je laadpaal gaat installeren moet je eerst het antwoord weten op de volgende vragen:

  • Heb ik een 1 fase aansluiting of een 3 fase aansluiting in mijn woning.
  • Wat is mijn zekering waarde van de netaansluiting van de woning
  • Heb ik nog genoeg ruimte in mijn meterkast
  • Wil ik een laadpaal met load balancing
  • Laad mijn auto 1 fase of 3 fase op
  • Waar plaats ik mijn laadpaal
  • Welke laadkabel heb ik nodig

Thuisladen Laadpaal of stopcontact?

Bij elke nieuwe elektrische auto wordt een mode 2 laadkabel meegeleverd zodat deze thuis kan worden opgeladen via een stopcontact. Het klinkt verleidelijk en handig, maar het brengt risico’s met zich mee:

Een elektrische auto belast de huishoudelijke installatie bij het opladen veel meer dan andere elektronische apparaten die dagelijks aan het stopcontact worden opgeladen. De output van huishoudelijke elektriciteit is beperkt tot 2,4 kw en het duurt enkele uren om de batterij volledig op te laden. De meeste installaties zijn hier niet voor ontworpen. Door de constante belasting is er kans op oververhitting, in het ergste geval kan er brand ontstaan. Daarom moet de Mode 2-kabel alleen worden behandeld als een noodgeval en niet als een standaard oplaadkabel.Dus op de vraag:Welke laadpaal kopen, is het aan te bevelen om een vaste laadpaal te kiezen.

Aan de andere kant is het gebruik van je eigen thuislaadstation eenvoudig, veilig en veel sneller. Het laadstation is afgestemd op het laadvermogen van de elektrische installatie en communiceert met de elektrische auto de maximale stroom waarmee deze kan opladen. Het enige wat u hoeft te doen is de connector in het laadstation en in het voertuig te steken. Zodra de juiste laadpaal is gevonden, wordt thuis opladen kinderspel.

Welke laadpaal voor mijn elektrische auto?

Welk thuislaadstation de juiste is voor jouw eigen e-auto hangt af van meerdere factoren. Vooral laadvermogen, connectorsystemen en de gewenste extra functies zijn belangrijk.

Afhankelijk van het model kan het laadvermogen van een elektrische auto variëren van 3,7 tot 22 kW. Ook het laadstation en de laadkabel spelen een rol. Het zwakste onderdeel bepaalt de algehele prestatie: een elektrische auto met een laadvermogen van 3,7 kW kan bijvoorbeeld ook opladen bij stations die zijn ontworpen voor sneller laden, maar alleen met een maximum van 3,7 kW. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

De connectorsystemen variëren afhankelijk van de voertuigfabrikant . De type 2-stekker heeft zich inmiddels als de standaard in Europa gevestigd, terwijl sommige Aziatische en Amerikaanse modellen nog steeds type 1-stekkers gebruiken zonder de optie van een adapter. Als de laadkabel vast aan het laadstation is geïnstalleerd, moet deze ook compatibel zijn met het voertuig.

Ook is het van belang welke extra functies de wallbox moet bieden. Moet het laadstation toegangsbeperkingen hebben, bijvoorbeeld voor gebruik in ondergrondse parkeergarages? Dit bieden wallboxen met RFID-toegangsautorisatie: dit betekent dat alleen geautoriseerde personen kunnen opladen op het station.

Terwijl sommige wallboxen gebruiksvriendelijk moeten zijn, bieden intelligente laadstations extra mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geïntegreerd in een smart home-systeem met uw eigen fotovoltaïsche installatie. Intelligente laadstations kunnen ook worden geïntegreerd in factureringssystemen of een laadbeheersysteem . Op deze manier kunnen meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd worden opgeladen met hetzelfde aansluitvermogen. Het beschikbare vermogen wordt automatisch verdeeld over het aantal opladende elektrische auto’s. Vooral bedrijven, hotels, parkeerplaatsen etc. met meerdere laadstations vermijden dure stroompieken en hogere serviceprijzen door load management.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

Welke laadpaal je ook hebt gekozen, de installatie van de laadpaal dient altijd te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien die ook de huisinstallatie kan controleren op het gebruik van de wallbox. Lees hier om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

Laadpalen test top 5

Welke laadpaal kopen

Beste uit de test #1

Besen 11kW auto laadpaal | type 2 prima laadpaal en de beste uit de laadpaal test, is zeer eenvoudig te installeren.Goed materiaal, Robuuste dikke kabels,compleet en inclusief montagemateriaal.Ingebouwde DC foutbescherming met vaste type 2 stekker.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?


easee laadpaal 3 fase 11 kw

Beste uit de test #2

De Easee Home is de meest geschikte keuze wanneer je op zoek bent naar een laadstation dat voorzien is van de nieuwste technieken en functies in combinatie met ultiem gebruiksgemak. Dit laadstation is universeel, je hoeft niet na te denken over technische specificaties.


EV box laadpaal

Beste uit de test #3

Elvi is het nieuwste laadstation van EVBox en is ontworpen met het oog op de toekomst. Die insteek uit zich vooral in een flexibel karakter van het station; door de modulaire opbouw zijn de nieuwste technologieën beschikbaar maar niet verplicht. De consument betaalt hierdoor alleen voor wat direct nodig is, met de mogelijkheid dit in de toekomst naar wens aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto die supersnel laadt of een verhuizing. De Elvi is er klaar voor.


wallbox laadpaal

Beste uit de test #4

De Pulsar PLUS is een handzaam laadstation dat online inzicht en load balancing biedt zonder abonnementen. De gegevens zijn inzichtelijk via een app die via WiFi of Bluetooth verbinding maakt, het aanleggen van een datakabel is hierdoor niet nodig. Het compacte design en de flexibele laadsnelheid maken de prijs-kwaliteitverhouding vervolgens erg scherp.


webasto pure laadpaal

Beste uit de test #5

De Webasto Pure Electrische auto lader laadpaal 230V 11KW Black Edition, de laadpaal zonder abonnementen of andere toeslagen etc.Lader wordt geleverd incl. 4.5m laadsnoer met een vaste type 2 stekker.Deze lader kan 11kw leveren met een drie fase aansluiting
Op 1 fase kan hij maximaal 3.7kw laden.


Laadvermogen: hoe snel laadt mijn elektrische auto op?

De ingebouwde lader (on-board lader) in de elektrische auto speelt een belangrijke rol in de laadtijd. Het mogelijke vermogen varieert van 3,7 kW tot 22 kW. Hoe snel het voertuig wordt opgeladen, hangt echter af van twee andere componenten: het laadstation en de laadkabel . Het onderdeel met de zwakste prestatie bepaalt de algehele prestatie. Zo kan een elektrische auto met een laadvermogen van 3,7 kW in principe worden opgeladen bij elke laadpaal die is ontworpen voor snellere laadcapaciteiten, maar laadt hij op met een maximum van 3,7 kW.

U kunt eenvoudig uw laadtijd berekenen met de volgende formule:

Laadtijd = batterijcapaciteit / laadvermogen
Voorbeeld: 3,9 h = 85 kWh / 22 kW

Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag:welke laadpaal kopen

Waar kan ik mijn auto onderweg opladen?

Met de huidige techniek zijn er steeds meer mogelijkheden voor opladen in de openbare ruimte en onderweg. De openbare laadinfrastructuur wordt uitgebreid en ook het snellaadnetwerk langs de snelwegen groeit. Een groeiend aantal hotels, restaurants, winkelketens en andere dienstverleners bieden nu hun eigen laadpalen aan voor hun klanten.Als u op zoek bent naar een openbaar laadstation in de buurt, kunt u dit eenvoudig vinden met behulp van de juiste apps of kaarten op internet, bijvoorbeeld hier .Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

Technische knowhow over laadpalen

E-rijders dienen ook bekend te zijn met enkele technische termen die te maken hebben met het opladen van hun eigen elektrische auto. Wordt hij opgeladen met gelijkstroom of wisselstroom en welk type kabel of stekker is geschikt voor jouw eigen e-auto?

AC opladen of DC opladen?

Elektrische auto’s kunnen worden opgeladen met AC of DC. AC staat voor wisselstroom , DC staat voor gelijkstroom .

Vanuit het distributienet vloeit wisselstroom, die eerst moet worden omgezet in gelijkstroom om een batterij op te laden. En hier zit het verschil: bij AC-laden vindt de ombouw plaats in de auto via een ingebouwde gelijkrichter. Bij DC-laden wordt de gelijkrichter niet in de auto maar in het laadstation ingebouwd. Van daaruit wordt de elektriciteit rechtstreeks in de batterij geladen. Dit maakt hogere prestaties en sneller opladen mogelijk.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

De Tesla supercharger

Als pionier op het gebied van elektromobiliteit heeft Tesla gezorgd voor zijn eigen laadinfrastructuur en biedt het zijn klanten de Tesla Supercharger aan met een laadvermogen tot 120 kW (DC). Andere automerken zijn nog niet compatibel met het systeem.Degelijke laadpaalsystemen zijn thuis niet te realiseren en zul je alleen op speciale Tesla laadstations vinden, zoals langs de snelweg

Laadkabels en connectortypes voor elektrische auto’s

Afhankelijk van het model elektrische auto worden verschillende connectorsystemen gebruikt. Zorg ervoor dat het laadstation en het voertuig compatibel zijn met elkaar.

De Mode 2 laadkabel maakt (nood)laden aan een normaal Schuko huishoudstopcontact mogelijk en wordt meestal rechtstreeks door de autofabrikant geleverd.

De Mode 3 laadkabel verbindt de elektrische auto met het laadstation. Bij de stekkers wordt onderscheid gemaakt tussen type 1 en type 2.

De type 1-stekker is eenfasig voor laadvermogens tot 7,4 k. Deze standaard wordt voornamelijk geïnstalleerd in Aziatische automodellen.

De driefasige Type 2-stekker heeft zich gevestigd als de standaard voor puur AC-laden in Europa . Hij biedt laadvermogens tot 22 kW in privé en tot 43 kW in openbare ruimtes. Het wordt gebruikt bij de meeste openbare laadstations.

Diefstal is niet mogelijk bij het opladen van de auto

Niemand hoeft tijdens het laadproces de hele tijd ter plaatse te blijven, zodat bijvoorbeeld de kabel niet wordt gestolen of het laadproces op een andere manier wordt verstoord. Een aangesloten laadkabel wordt meegeleverd in de centrale vergrendeling en is goed beschermd. De laadpalen hebben allemaal onderlinge bescherming: als deze nog niet stevig vast zit, wordt deze tijdens het opladen vergrendeld.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke laadpaal kopen?

Water, vochtigheid en weer hebben geen invloed op het opladen van een e-car

De technische apparatuur is op alle eventualiteiten voorbereid, zodat er geen specifieke temperatuur nodig is en water of vocht sowieso niet kan binnendringen. Het weer kan echter, samen met andere factoren zoals het rijgedrag, zeker een impact hebben op de actieradius.

Welke laadpaal kopen tips

Bij de vraag welke laadpaal kopen hebben wij de volgende tips voor het kopen van de beste laadpaal:

Laadpaal kopen met load balancing

Een laadpaal met load balancing heeft tot voordeel dat je maximaal kan laden wanneer het kan, zonder huisaansluiting verhoging.

11 Kw Laadpaal kopen

De meest geïnstalleerde laadpalen, zijn de 11 kw laadpalen, deze kunnen meestal afhankelijk van je woning aansluiting gemonteerd worden zonder grote aanpassing van je meterkast.

Welle laadpaal kopen laadpaal toebehoren

Bij een laadpaal kopen moet je ook opletten welke laadpaal accessoires er te koop zijn voor je gekozen laadpaal.Heb je een kabelhouder nodig voor je laadpaal, of heb je een bevestigingspaal nodig voor je laadpaal, dit kan allemaal invloed hebben bij het kopen van een laadpaal.

Welke laadpaal kopen-Extra functies

Met de snelle ontwikkeling van elektromobiliteit nemen ook de eisen aan de laadinfrastructuur toe. Het moet slim zijn en compatibel met andere nieuwe technologieën. Alleen een slim laadstation kan dat bieden. Hiermee kunt u beschikbare slimme functies gebruiken en bent u goed uitgerust voor toekomstige behoeften.Dus op de vraag welke laadpaal kopen is het ook belangrijk om te kijken naar de toekomst en eventueel samenwerking met andere slimme systemen.

Integratie van een fotovoltaïsche installatie: Met een geschikte energiemanager kunt u de zelf opgewekte zonne-energie van uw zonnepaneel installatie ook gebruiken om uw elektrische auto op te laden. Vooral bij recente terugleveringscontracten is de daarmee gepaard gaande toename van het eigen verbruik zeer winstgevend.Een goed voorbeeld is het volgende systeem:


zappi laadpaal

Slimme laadpaal de Zappi

Pure zonnestroom laden en gebalanceerde stroomopname zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Elke dag weer het plezier van zo veel mogelijk groene stroom in uw wagen, dat is pas ecologisch rijden en dat kan dus met zappi de slimme laadpaal van de toekomst, rijden op echte zonne energie


Laadpaal kopen met load balancing

Bij de vraag welke laadpaal kopen? kom je ook de term load balancing tegen, lees hier alles over laadpalen met load balancing. Kort samengevat is load balancing je auto snel opladen wanneer het kan en langzaam laden als het moet.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke laadpaal kopen.


easee laadpaal 3 fase 11 kw

Laadpaal met load balancing

De Easee Home is de meest geschikte keuze wanneer je op zoek bent naar een laadstation met load balancing dat voorzien is van de nieuwste technieken en functies in combinatie met ultiem gebruiksgemak. Dit laadstation is universeel, je hoeft niet na te denken over technische specificaties.


slimme laadpaal  dynamic load balancing

Load balancing

Easee Equalizer is ontworpen om de laadervaring te optimaliseren. het stelt je in staat om alle becshikbare capaciteit in het gebouw te gebruiken voor het laden van elektrische auto’s zonder de hoofdzekering te overschrijden. De Equalizer is enorm gemakkelijk te configureren; neem hem uit de doos en houd hem een seconde voor de Laadrobot. Vervolgens wordt hij aangesloten bij de oorsprong van de stroomvoorziening in de buurt van de elektriciteitsmeter. Klaar! Hij communiceert met de Laadrobot(s) via EaseeLink via radio of WiFi.